Αιολική Ενέργεια - Cretacon Green Energy
15242
page-template-default,page,page-id-15242,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode_popup_menu_push_text_top,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
Αιολική Ενέργεια

Η αιολική ενέργεια είναι η ενέργεια η οποία δημιουργείται έμμεσα από την ηλιακή ακτινοβολία. Η ανομοιόμορφη θέρμανση της επιφάνειας της γης, προκαλεί την μετακίνηση μεγάλων μαζών αέρα από μια περιοχή σε μια άλλη δημιουργώντας έτσι τους ανέμους. Είναι μια ήπια μορφή ενέργειας φιλική προς το περιβάλλον (δεν προκαλούν ρύπους)  και πρακτικά ανεξάντλητη.

 

Ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού έχουν οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν ικανοποιητικές ταχύτητες ανέμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όταν ένα αιολικό πάρκο βρίσκεται σε περιοχή όπου η ταχύτητα του άνεμου είναι 8 m/sec μπορεί να αποδώσει στο σύστημα σημαντικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος εγκατάστασης των συστημάτων εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας. Η ύπαρξη ανώμαλου εδάφους, κτιρίων, δέντρων ή εμποδίων γενικά μπορεί να δημιουργήσει στροβιλισμούς και να έχουμε σημαντική μείωση της απόδοσης. Η σωστή επιλογή μιας περιοχής για την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου προαπαιτεί μελέτη στατιστικών μετεωρολογικών δεδομένων για τις κατευθύνσεις των ανέμων, τουλάχιστον για περίοδο ενός χρόνου.

 

Αν υπήρχε η δυνατότητα με την σημερινή τεχνολογία να καταστεί εκμεταλλεύσιμο το συνολικό αιολικό δυναμικό της γης, εκτιμάται ότι η παραγόμενη σ’ ένα χρόνο ηλεκτρική ενέργεια θα ήταν υπερδιπλάσια από τις ανάγκες της ανθρωπότητας.
Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικά πλούσιο αιολικό δυναμικό και η αιολική ενέργεια μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την χώρα μας. Ειδικότερα στην Κρήτη,οι μέσες ταχύτητες άνεμου είναι 6-7 m/sec με αποτέλεσμα το ποσό της παραγόμενης ηλεκτρική ενέργειας να είναι αρκετά ικανοποιητικό. Για το λόγο αυτό παρατηρείται έντονη κινητικότητα εκμετάλλευσης στις περιοχές αυτές τόσο από την ΔΕΗ όσο και από τις υπόλοιπες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

 

Ανεμογεννήτριες

 

Μια ανεμογεννήτρια λίγων κιλοβάτ, όπως αυτές που προτείνονται για τις ιδιωτικές κατοικίες, μοιάζει περισσότερο με… παιχνίδι. Eνας ιστός ύψους λίγων μέτρων μπορεί να φιλοξενήσει μια μικρή ανεμογεννήτρια η οποία, συνήθως, εγκαθίσταται μαζί με φωτοβολταϊκά σε ανεξάρτητα συστήματα, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε περιόδους χωρίς ηλιοφάνεια. Για την ηλεκτροδότηση μιας κατοικίας μόνο από αιολική ενέργεια, θα χρειαστούμε φυσικά και τον ανάλογο εξοπλισμό για ενδιάμεση αποθήκευση αυτής της ενέργειας.

 

Μια ανεμογεννήτρια έως 20 κιλοβάτ, μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς τις πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης που απαιτούνται για τις μεγαλύτερες αδελφές της. Στην περίπτωση συνδεδεμένων συστημάτων, ισχύουν και εδώ όσα είπαμε για τα φωτοβολταϊκά: δεν απαιτείται ενδιάμεση αποθήκευση ενέργειας και το παραγόμενο ρεύμα μπορεί να διοχετεύεται στο δίκτυο και να συμψηφίζεται με το ρεύμα της ΔΕΗ.

 

Τα συστήματα με ανεμογεννήτρια της εταιρείας μας διακρίνονται για:

 

Παραγωγή ενέργειας 24 ώρες το 24ωρο ταχύτητας αέρα

3 χρόνια εγγύηση

Μεγάλη διάρκεια ζωής

Ελάχιστο κόστος συντήρησης

Ιδιαίτερα ψηλή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Αυτόνομη λειτουργία

Μηδενική ρύπανση

 

Σελίδες κατασκευαστών